Aangenaam

Mijn naam is Sylvia en ik woon samen met mijn man en twee dochters in het mooie Zeeland. Mijn hart ligt bij mijn praktijk FocusZen: kinderen vanaf een zo jong mogelijke leeftijd leren bij zichzelf te blijven en van binnenuit te blijven stralen, ongeacht wat er in de omgeving gebeurt of gezegd wordt. En waar wil ik dan het liefst beginnen met mijn missie: bij het ongeboren kindje. Wanneer een kind zo jong als mogelijk en liefst al tijdens de zwangerschap via de moeder, leert bij zichzelf te blijven, te vertrouwen op zichzelf en 'mindful' in het leven te staan en de ouders daarbij worden meegenomen, is mijns inziens een parel van ongekende waarde.

In oorsprong werk ik als GZ-psycholoog. In de loop van de jaren en diverse (werk)ervaringen rijker, ben ik mijn focus gaan verleggen. Meer van buiten naar binnen, van hoofd naar hart, van denken naar voelen, van doen naar zijn.

Tijdens de zwangerschap van mijn oudste dochter, heb ik een cursus zwangerschapsyoga gevolgd. Ik ging vol enthousiasme naar de eerste bijeenkomst en had echt zin om yoga te beoefenen tijdens mijn zwangerschap. In eerste instantie om te blijven bewegen tijdens de zwangerschap. Ik was toen ook nog niet zo bewust van het kindje dat groeide in mijn buik. Helaas was er niet veel yoga bij. Het was hoofdzakelijk kletsen, waren er 2 bijeenkomsten bij met gastsprekers en een aantal ademoefeningen hoe te 'puffen' tijdens de bevalling. Wat ik toen nog niet bewust was, is dat daar het zaadje is gepland om 'later' zelf zwangerschapsyoga te gaan geven.

Mijn tweede zwangerschap verliep wat anders dan ik gedacht had. Ik heb tijdens en na de zwangerschap te maken gehad met de uitdaging die depressie heet. Achteraf gezien een groot cadeau wat mij heel veel inzichten heeft gegeven en mij dichter naar mezelf heeft gebracht. Maar tijdens het doorleven van de prenatale depressie, schrok ik me rot van mijn eigen negatieve gedachten zoals: 'ik zou het niet eens erg vinden om tegen de Westerscheldetunnel aan te rijden en er niet meer te zijn'.  Ik voelde me meteen schuldig naar het groeiende kindje in mijn buik dat ik dat soort gedachten had. Daar is ook mijn bewustzijn wakker geschud van de invloed van mijn gedachten, gevoelens en ervaringen tijdens de zwangerschap op het kindje.

Ik ben toen op eigen houtje gaan Googelen naar iemand die me zou kunnen helpen met deze ingrijpende gevoelens en gedachten. Maar niet een GZ-psycholoog want ik voelde dat ik iets anders nodig had. Dus heb ik een traject gedaan met EFT gedaan wat mij enigszins lucht en ruimte heeft gegeven. De bevalling ging vlot en de kraamtijd was ook fijn. De verloskundigen die mij tijdens deze zwangerschap hebben begeleid, hielden een oogje in het zeil voor wat betreft mijn stemming. Want de kans is groter om ook een postnatale depressie door te maken als je ook een depressie tijdens de zwangerschap hebt doorgemaakt. De eerst tweeënhalve week na de bevalling voelde ik me echt prima. Geen tekenen van somberheid, verdriet...dus ik dacht dat het me bespaard zou blijven. Maar na een nachtje ziekenhuis met mijn tweede dochter, sloegen de depressieve gevoelens toch toe. Ik heb me verschrikkelijk machteloos, nutteloos en hopeloos gevoeld. Ik voelde me wel blij en dankbaar voor onze tweede gezonde dochter maar in mij ging er van alles mis. Maar echt daarover praten met de verloskundigen deed ik niet makkelijk. Op aandringen van mijn beste vriendin heb ik me naar de huisarts gesleept om de reeds door mezelf gestelde 'diagnose' postnatale depressie bevestigd te krijgen. Ik kreeg twee opties: medicatie en gesprekken of intensief gaan bewegen en gesprekken. Omdat ik pertinent geen medicatie wilde omdat ik nog borstvoeding gaf en geen 'zooi' door wilde geven, heb ik voor de tweede optie gekozen. Ik ben gaan wandelen en steppen in de buitenlucht en had wekelijks een gesprek met een super fijne POH. Toen ik wat uit het dal begon te klimmen heb ik nog een traject bij een natuurgeneeskundig therapeut gevolgd en ben ik een mindfulness cursus gaan volgen. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik mijn eigen pad veel meer ben gaan bewandelen. En ik gun dat echt iedere vrouw.

In 2020 opende ik mijn praktijk FocusZen, in eerste instantie voor kindercoaching en kinderyoga. In de afgelopen twee jaar ben ik mij meer gaan focussen op (het ongeboren) kind en zijn/haar ouder(s). Want de periode van voor, tijdens en na de zwangerschap is essentieel voor de ontwikkeling en een gezonde start van je kindje. En dus is zo de plek ontstaan binnen mijn praktijk voor de holistische therapie, geboortepsychologie, de zwangerschapsyoga en de mentale en emotionele support.

Mijn wens is om jou (en je partner) tijdens en na de zwangerschap de laagdrempelige support te bieden. Omdat ik weet hoe fijn en nodig het is om alles kwijt te kunnen. Kleine en grote twijfels, positieve en negatieve gedachten en gevoelens. Ik ontmoet je graag!